Skip to content
Dan obitelji s vatrogascima u Slatini

Nezaboravan Dan obitelji s vatrogascima u Slatini

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja, Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije bila je danas organizator cjelodnevnog programa Dana otvorenih vrata vatrogasaca koji je održan u prostoru Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine.

Kako je došlo do popuštanja mjera propisanih zbog pandemije koronavirusa vatrogasci su odlučili održati Dan otvorenih vrata i tako razveseliti svoje sugrađane koji su jedva dočekali ovakvu avanturu nakon gotovo dva mjeseca izolacije.
Sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, Dan obitelji s vatrogascima obilježen je po svim pravilima i mjerama epidemiološke struke, tako da je bio osiguran samo jedan ulaz na kojemu se svim posjetiteljima mjerila temperatura, dijelile zaštitne maske i rukavice, te su svi morali dezinficirati ruke. Isto tako uz najavu svih programa i zanimljivih aktivnosti koje ih očekuju, građani su dobili i upute kako se ponašati i održavati preporučenu socijalnu distancu.

Obilazeći veliki prostor slatinske Javne vatrogasne postrojbe posjetitelji su se mogli okušali u skakanju na zračni jastuk s tri različite visine, no samo rijetki su se odvažili skočiti s trećeg kata. Hrabrosti je trebalo i za avanturu „put oblaka“, odnosno provozati se vatrogasnim auto ljestvama. No kako su Slatinčani neustrašivi za ovu je atrakciju bio zaista dugačak red jer i mali i oni sariji željeli su razgledati panoramu Slatine s visine od 30 metara.
Isto tako mogli su tražiti plišanog medu, koji je predstavljao unesrećenu osobu, u prostoru zadimljenom umjetnim dimom, a za uspješnu potragu dobili su nagradu.

Uz prezentaciju vatrogasnih vozila i opreme, pripremljene su i brojne druge aktivnosti, tako da su se posjetitelji mogli okušati i u gađanju mete vatrogasnim aparatom s vodom i gašenju prave vatre ručnim aparatima, a najmlađi članovi obitelji posjetitelja mogli su se igrati na računalima, crtati, bojati vatrogasne bojanke ili uživati u vožnji kanaderom, odnosno maketi aviona za gašenje požara na otvorenom prostoru koji je za ovu prigodu stigao iz Javne vatrogasne postrojbe Ivanić Grad.

Kako bi ovaj dan bio još zanimljiviji sveprisutan je bio dabar Virko, maskota virovitičko-podravskih vatrogasaca, koji je neumorno vukao mališane u vatrogasnim kolicima. Dakako vatrogasci su pripremili i prigodnu okrjepu tako da nije nedostajalo raznih grickalica, slatkiša, sokova…

Kao i inače i danas su brojni vatrogasci bili na usluzi svojim sugrađanima, a sve pod budnim okom zapovjednice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateje Fras Venus i zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine Stjepana Venusa te njegovog zamjenika Tomislava Uhera.
Cijelu ovu priču pratio je i vatrogasni potražni pas Bobi uz svog vodiča Sinišu Ileša.

Uz veliku zahvalu svim vatrogascima koji su pomogli na čuvanju svih žitelja Virovitičko-podravske županije u protekla dva-tri mjeseca unutar zdravstvene krize izazvane koronavirusom, županijska vatrogasna zapovjednica Matelja Fras Venus uputila je čestitku svim obiteljima, a ponajviše obiteljima vatrogasaca, povodom Dana obitelji.

– Na ovu našu aktivnost pozvali smo sve obitelji kako bi ih, na neki način, nagradili što su bili disciplinirani sve ovo vrijeme, te ostali doma kada je to bilo potrebno. Dan otvorenih vrata vatrogasaca organizirali smo s ciljem promicanja vatrogastva, te da na zabavan i edukativan način javnosti približimo sve naše aktivnosti koje radimo svakodnevno. Pri tome smo vodili brigu o preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, a kontaktirali smo i našeg epidemiologa oko svih preventivnih mjera kako ne bi došlo do neke zaraze, – istaknula je zapovjednica Matelja Fras Venus, te dodala da je jedan od ciljeva ovog Dana kako bi mlade privukli u dobrovoljna vatrogasna društva koja su kasnije temelj za razvoj profesionalnih vatrogasnih postrojbi.

Virovitičko-podravska županija je u stalnom porastu s pripadnicima, članovima DVD-a kojih je trenutno 4.080. Svake sezone nakon vatrogasnih natjecanja i manifestacija ta brojka raste unutar 52 DVD-a i 2 javne postrojbe, a zahvaljujući suradnji s Tirolom unazad tri godine, te Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom unutarnjih poslova RH, poboljšan je vozni park te je nabavljeno mnoštvo opreme.

Zamjenik zapovjednika JVP grada Slatine Tomislav Uher, pojasnio je koje su poslove, uz one redovne, vatrogasci provodili u vrijeme provođenja mjera vezanih uz epidemiju COVID-19.

– Vatrogasci su bili na punktovima smještenim uz prometnice na ulasku, odnosno izlasku iz naže županije. Za vrijeme trajanja ograničenog kretanja kontrolirali su propusnice, te su prevozili medicinsku i ostalu raznu opremu koja je bila potrebna – objasnio je Tomislav Uher, te dodao kako vatrogasci na području grada Slatine godišnje imaju od 250 do 300 intervencija, od kojih je 100-tinjak požarnih.

O značaju Dana otvorenih vrata vatrogasaca govorio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine Stjepan Venus.

– Željeli smo da se na ovaj dan djeca i roditelji okupe i malo druže, te vide s kakvom tehnikom i opremom raspolažu vatrogasci.
Budući da je mjesec zaštite od požara ovo je ujedno prigoda za svojevrsnu promociju vatrogastva kada građani mogu doznati iz prve ruke što je vatrogasna djelatnost i svakodnevni posao vatrogasaca, – istaknuo je zapovjednik Stjepan Venus, izrazivši zadovoljstvo izuzetnim odazivom posjetitelja.

Dan otvorenih vrta vatrogasaca, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, obišli su i članovi Stožera civilne zaštite Grada Slatine na čelu s načelnikom Bojanom Plantakom koji je u ime Grada Slatine i gradonačelnika Denisa Ostrošića, te Stožera i svoje osobno ime, izrazio zahvalnost svim vatrogascima koji su sudjelovali na prvoj crti obrane za vrijeme korona krize, te zaštiti svih građana.

– Uz policiju, kompletan zdravstveni sustav, gorsku službu spašavanja…, vatrogasci su se pokazali kao izuzetna operativna snaga Civilne zaštite na koje se može računati. To je snaga koja je opremljena, utrenirana, uvijek dostupna i raspoloživa, posebno u kritičnim situacijama. Mislim da smo svi zajedno odradili dobar posao vezan uz sprječavanje širenja koronavirusa, ali da ćemo morati dodatno ojačati cjelokupan sustav Civilne zaštite, a time i vatrogastva da budemo još spremniji za eventualne buduće ugroze, – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Slatine Bojan Plantak, pohvalivši organizaciju Dana otvorenih vrata vatrogasaca prema preporukama struke.
(Radio Slatina)

Skip to content