Skip to content
Gradonačelnik Denis Ostrošić posjetio Javnu vatrogasnu postrojbu Slatina

Gradonačelnik Denis Ostrošić posjetio Javnu vatrogasnu postrojbu Slatina

Javna vatrogasna postrojba Slatina pokriva područje grada Slatine i pet susjednih općina. Za intervencije koristi svoja vozila i vozila u državnom vlasništvu koja su ustupljena postrojbi na korištenje.

– Opremljenost tih vozila je dobra, uglavnom su to nova vozila, dok su vozila JVP Slatina starija, ali ispravna i u funkciji. Imamo i jednu cisternu iz 1972. godine i još uvijek je ispravna i spremna za svakodnevne intervencije i prijevoz vode, pojasnio je zapovjednik JVP Slatina Stjepan Venus. Jedan slatinski vatrogasac trenutačno je u Dubrovniku, gdje se smjena profesionalnih vatrogasaca obavlja svakih 15 dana. Vatrogasna vozila iz Slatine nisu upućivana na ugrožena primorska područja jer je Državna intervencijska postrojba dobila nove cisterne iz programa hrvatske Vlade pa nije bilo potrebe da se šalju i cisterne. – Ako bude potrebe, po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika podižu se dodatne snage, pa i vozila, kaže zapovjednik Venus.

Javnu vatrogasnu postrojbu Slatina posjetio je gradonačelnik Denis Ostrošić, koga je zapovjednik Venus upoznao s vatrogasnim vozilima koja su postrojbi na raspolaganju i s postojećom vatrogasnom opremom i aktivnostima.

– U pogledu opremljenosti Javne vatrogasne postrojbe Slatina mislim da je stanje relativno dobro, ali problema ima, rekao je gradonačelnik Ostrošić. – Ono što nedostaje vatrogascima, pa i cijelom gradu, jesu ljestve. To je dugogodišnji problem i nastojat ćemo ga na neki način riješiti. Nalazimo se između nekoliko elementarnih nepogoda. Jedna je bila led, pa se pojavila mogućnost poplave, koja je i zahvatila jedan dio grada, a s druge strane prijeti suša. Vatrogasci su uvijek prvi u obrani pa sam došao kad se mijenjaju smjene da pozdravim i da zahvalim svim vatrogascima, svima koji su u proteklih nekoliko dana, ali i inače uvijek tu kad je to gradu potrebno. Vidimo da je sve to i na državnoj razini umreženo i da smo prisutni i u Dubrovniku, u Splitu, i na drugim lokacijama kad je to nužno.

Gradonačelnik Ostrošić zamjećuje da građani nisu sigurni što učiniti kad se nešto događa. – Upravo kad je Slatinu zahvatila tuča i kad sam s timom obilazio mjesta gdje su ljudi imali probleme, uvijek smo čuli da su vatrogasci već došli, ili su na nekom drugom mjestu. Oni su te noći odradili dobar posao jer su izašli na sedam mjesta, ali bilo je premalo poziva 112. Građani bi morali znati da u takvoj „nenormalnoj“ situaciji prvo trebaju zvati 112, a onda se pokreće sustav, pojasnio je gradonačelnik Ostrošić.

JVP Slatina ove godine imala je 51 intervenciju, od toga 30 požara i 21 tehničku intervenciju. Najveći požar dogodio se na Pustari Višnjici, gdje je gorjelo 1800 rolo-bala sijena zatvorenih u skladištu i gdje su također uskladištena dva nova traktora John Dere s opremom i džambo-vreće s prehranom stoku od ječma, pšenice i zobi.

Pola zgrade je izgorjelo, a sijeno nije više bilo za uporabu jer sve se moralo izvući i uništeno je. Dio zgrade i oprema su spašeni. Požar je zamijetila policijska ophodnja u redovitom obilasku, ali tada je već krovište na dijelu zgrade izgorjelo i propalo.

(P. Žarković – Glas Slavonije)

Skip to content