Skip to content

Članovima obitelji posthumno uručeno značajno odlikovanje za pokojnog zapovjednika JVP Slatine Stjepana Venusa

Odlikovanje je danas posthumno uručeno članovima obitelji pokojnog zapovjednika JVP Slatina Stjepana Venusa na svečanoj dodjeli državnih odlikovanja koja je održana u Uredu predsjednika Republike Hrvatske, a uručio ga je osobno predsjednik Zoran Milanović.

Naime, pokojni Stjepan Venus, dugogodišnji zapovjednik JVP Slatina i županijski vatrogasni zapovjednik temeljem poticaja glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, dobitnik je odlikovanja Republike Hrvatske, Red hrvatskog pletera kojeg dodjeljuje Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana.

Od strane Hrvatske vatrogasne zajednice Stjepan Venus odlikovan je nagradom za životno djelo u vatrogastvu Poveljom i plaketom s likom Gjure Stjepana Deželića. Uručenje odlikovanja održati će se povodom obilježavanja Dana svetog Florijana i dana vatrogastva 4. svibnja u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu. Stjepan Venus je bio desetogodišnji županijski vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine više od 20 godina, jedan od osnivača Udruge profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, počasni član nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi s područja Virovitičko-podravske županije, inicijator međunarodne suradnje vatrogasaca Republike Hrvatske i pokrajine Tirol iz Austrije, vatrogasni časnik 1. klase. Kroz svoje djelovanje unutar vatrogasne struke dao je veliki doprinos u obuci, opremanju i pozitivnoj percepciji vatrogastva Republike Hrvatske. Javna vatrogasna postrojba grada Slatine kao i Virovitičko-podravska županija su uvelike poboljšale i unaprijedile kvalitetu svog djelovanja za vrijeme njegovih mandata. Za svoj doprinos lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj zajednici primio je bezbroj priznanja i odlikovanja: vatrogasnu spomenicu za 40 godina djelovanja u vatrogasnim organizacijama, povelju i plaketu s likom Mirka Kolarića, spomenicu vatrogasnog veterana, Redom hrvatskog trolista, Odlikovanje za posebne zasluge, Brončanu, srebrnu i zlatnu vatrogasnu plamenicu, Brončanu, srebrnu i zlatnu vatrogasnu medalju, Spomenicu Domovinskog rata, razne pohvale i priznanja.

Nagrade za naj pothvat DVD-u Voćin i zapovjedniku Zdravku Ojkiću

Dobitnici nagrade naj pothvat u vatrogastvu za 2022. godinu su DVD Voćin i zapovjednik Zdravko Ojkić. Naime,  6. 12. 2022. godine na području općine Voćin, tijekom planske obučne aktivnosti, srušio se avion MIG-21. Zahvaljujući uspješnoj potrazi vatrogasaca, kojih je u traženju sudjelovalo dvadesetak te uz pomoć mještana, pronalaze pilote i predaju ih posadi helikoptera, odnosno Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Radilo se o iznimno nepristupačnom terenu na kojemu se do pojedinih dijelova moglo isključivo pješice, a sve je dodatno otežavala poteškoća u komunikaciji, jer se je radilo o šumskom području. Vatrogasci su ujedno pronašli i trup aviona koji je bio u plamenu, te su ga brzom reakcijom ugasili, a samim time spriječili daljnje širenje vatre na šumu i naselje. Uručenje nagrade bit će održano povodom obilježavanja blagdana sv. Florijana i Dana vatrogastva, 4. svibnja u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu.
(mf/Izvor: VZ VPŽ/ Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatska vatrogasna zajednica, arhiva M. Feldi)

Skip to content